Sagedasemad küsimused
Mis vahe on muskaatpähklil ja muskaatõiel?
Muskaatpähkel ja muskaatõis on muskaadipuu vilja kaks eri osa. Muskaadi vili meenutab aprikoosi. Kui vili on küps, siis see lõheneb ja paljastab seemnekesta, mis ümbritseb pruuni pähklit. Seemnekesta kutsutaksegi muskaatõieks. Kest eemaldatakse pähkli ümbert ja kuivatatakse. Pähkel kuivatatakse samuti seni, kuni selle tuum pähkli sees klõbiseb. Seejärel võetakse tuum välja. Muskaatpähkel ongi see vilja tuum.
Kui kaua maitseained säilivad?
Maitseainete õige säilitamine tagab nende võimalikult pika kasutusea. Maitseainete õige säilitamine sõltub maitseaine tooraine olemusest. Näiteks tundlikud ürdid ja jahvatatud maitseained säilivad kasutuskõlblikuna kõige rohkem kolm aastat. Jahvatamata maitseained säilitavad oma maitse ja aroomi paremini kui jahvatatud. Jahvatamata maitseained on õigesti hoituna kasutuskõlblikud umbes viis aastat.
Kas Meira maitseainesegud sisaldavad gluteeni?
Meie maitseainesegud on gluteenivabad, välja arvatud kartuliglasuurid ja maitsestatud riivsai.
Miks kõiki maitseaineid ei ole saada nii täitepakkides kui ka maitseainepurkides?
Kaupluste riiulipinna piiratuse ja maitseainevaliku ulatuse tõttu ei saa kõigist maitseainetest kahjuks paralleeltooteid müügil olla.
Kas Meira maitseained sisaldavad säilitusaineid?
Ei sisalda. Säilitusainete kasutamisel peab see olema alati pakendile märgitud.
Kas Meira maitseained ja maitseainesegud on kiiritatud?
Ei ole. Kiiritamise kasutamise kohta peab olema pakendil selge märge.
Kas Meira maitseainesegudes kasutatav sool on jodeeritud?
Meira maitseainesegude tootevalikusse kuulub nii soolata kui ka soolaga maitseainesegusid, suurem osa segudest on siiski ilma soolata. Ilma soolata maitseainesegud saab ära tunda vastava punase märgi „Suolaton 0%” abil. Kõik Meira maitseainesegud, mis sisaldavad soola, valmistatakse mittejodeeritud soolast.
Kas jäme ja peen meresool sisaldab joodi?
Meie meresooladele ei ole lisatud joodi ja ka nende looduslik joodisisaldus on väike (alla 1 mg/kg). Joodi on lisatud peensoolale, mille joodisisaldus on 25 mg/kg.
Kas Meira ketšup sisaldab paprikat?
Ei sisalda.
Miks sinepi maitse võib muutuda nii, et see on mõnikord väga tugev, kuigi tavaliselt on see olnud lahja?
Sinepite maitseomadused muutuvad säilitamisel ja maitse tugevus on seotud sinepi värskusega. Sinepi maitse on tugevam kohe pärast valmistamist ja see ühtlustub umbes kuu aja jooksul. Toatemperatuuril ühtlustub maitse kiiremini kui jahedas.
Kui kaua säilivad avatud salatikastmed?
Õigesti hoituna säilivad salatikastmed „parim enne” kuupäevani ka pärast pakendi avamist. Kastmed säilivad kõige paremini jahedas valguse eest varjatud kohas. Pärast avamist tuleb neid hoida külmikus. Säilivust mõjutab ka näiteks kasutusviis ja see, kui tihti ja kui kaua on toode toatemperatuuril. Seepärast tasub avatud pakendis oleva toote kõlblikkust alati nuusutades ja maitstes kontrollida.
Millist kaneeli Meira müüb?
Kaneel on kaneelipuu koorest saadav maitseaine, mis sisaldab kaneelile iseloomulikke aroome andvaid ühendeid. Üks kaneeli looduslikest aromaatsetest ühenditest on kumariin. Suurtes kogustes tarbimise korral on kumariinil avastatud maksa kahjustav toime. Meira maitseainete tootevalikusse kuuluv kaneel on saadud Cinnamomum burmannii puu koorest. Selle liigi kumariinisisaldus on u 3 mg/g. Soome toiduohutusameti soovituste põhjal loetakse kumariini ohutuks päevase tarbimise piiriks 0,1 mg inimese ühe kilo kehakaalu kohta (ehk 50-kilosel inimesel umbes 5 mg ≈ 1 tl kaneeli). Ohutuse seisukohast ei maksa muret tunda ka juhul, kui kumariini tarbitakse ühe või kahe nädala jooksul 0,3 mg ühe kilo kehakaalu kohta päevas (ehk 50-kilosel inimesel 15 mg päevas).
1 tl kaneeli kaalub umbes 2,5 g ehk ühes teelusikas Meira kaneelis on kumariini u 5 mg.
Lisateavet kaneelis sisalduva kumariini kohta leiate Soome toiduohutusameti Evira veebilehelt http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/eli…
Kuidas teha kindlaks, kas safran on ehtne?
Safran on maailma kalleim maitseaine, seepärast ahvatleb see ka võltsijaid. Ehe safran värvib vee kollaseks aegamööda, võltsitud toode värvib vee kiiresti punaseks või pruunikaskollaseks. Rahvusvaheline standardiorganisatsioon ISO on loonud safrani liigituse nn värvimiskoefitsiendi alusel ehk kui palju safran loovutab värvi teatud kindla katse käigus. Lisaks on suurel tootjariigil Hispaanial oma liigitus. Hispaania ametlik kvaliteediliigitus minimaalse värvimiskoefitsiendi alusel on järgmine.
Coupe (190)
Mancha (180)
Rio (150)
Standard (145)
Sierra (110)
Meira safrani väikseim lubatud värvimiskoefitsient on 150 (Rio).