Itaalia-pärane talle sisefilee bataadiga

4 portsjonit

600 g talle sisefileed
2 spl Meira Provencale’i ürdisegu
Meira toidusoola
2 spl oliiviõli
Laimibataadid
500 g bataati
3 spl oliiviõli
Meira meresoola
1 spl Meira Vahemere ürdisegu
2 spl laimimahla
 

Kaste
2 spl oliiviõli
0,5 spl Meira Provencale’i ürdisegu
2 dl Demi-glace’i kastet
1 dl tomatimahla
1 tl mett
Meira toidusoola
 

Kaunistuseks
4 spl Meira seedrimänniseemneid
1 tl õli
ürdioksi

Röstige seedrimänniseemneid kuumal pannil. Pange seemned majapidamispaberile jahtuma. Valmistage laimi bataadid. Lõigake bataat umbes pooleteise sentimeetri suurusteks viiludeks. Asetage bataadiviilud madalale ahjupannile. Segage omavahel korralikult oliiviõli, sool, laimimahl ja maitseainesegu. Kandke maitseõli bataatide peale ja segage hästi läbi. Küpsetage bataate 200-kraadises ahjus olenevalt suurusest umbes 20–30 minutit, kuni need on küpsed. Eemaldage tallefileelt terava noa abil kelmed. Hõõruge marinaadiga fileetükkide pinda. Laske toatemperatuuril umbes pool tundi marineerida. Toatemperatuuril liha küpseb ühtlaselt ja jääb mahlaseks. Grillige või küpsetage liha poolküpseks vahetult enne serveerimist. Õhuke filee on poolküps, kui seda 2 minuti jooksul mõlemalt poolt küpsetada. Järelküpsetage liha vajaduse korral ahjus 200-kraadisel temperatuuril olenevalt filee paksusest umbes 5–10 minutit. Laske lihal enne lõikamist 5 minuti taheneda. Valmistage kaste. Pange õli potti ja kuumutage selles marineerimismaitseained. Lisage ülejäänud komponendid ja keetke, kuni segu pisut pakseneb. Kontrollige maitset. Serveerige toit neljale soojendatud taldrikule. Asetage bataadiviilud taldriku keskele. Lõigake tallefilee nurga all pooleks ja pange bataadi peale. Valage liha peale kastet. Kaunistage röstitud seedrimänniseemnete ja ürdiokstega.