Milline on hea maitseainete riiul?

Palju muudki kui paprika, pipar ja oregano

Hea ja toimiv maitseainete riiul on justkui hea toidumenüü. See ei ole liiga üheülbaline ning teisalt ka mitte liiga kirev ja laialivalguv, kuid samas siiski ohutult toimiv ja katsetama inspireeriv. Ka uudistoodetele peab igapäevaste maitseainete kõrval ruumi leiduma.

Koostasime algajale katsetajale mõned juhised sobiva maitseainete riiuli kokkupanemiseks. Põhimaitseainetega saab juba üsna palju ära teha. Maitsestamisoskuste ja kogemuste lisandumisel soovitame julgelt proovida ka uusi maitsekombinatsioone. Katsetage maitsestamist esmalt lihtsamate argitoitude juures.

Üheksa põhimaitseainet igale maitseainete riiulile

Need üheksa põhimaitseainet moodustavad iga maitseainete riiuli tuuma.

Basiilik – lisada lõpus

Värske või kuivatatud basiilik on üks maailma olulisemaid maitsetaimi. Basiilik on hästi lõhnav mõnusa maitsega ürt. Sobib tomati ning teiste aedviljade, suppide, pasta- ja hakklihatoitude, salatite ja pitsade maitsestamiseks. Lisage basiilik keedetavatele toitudele vahetult enne valmimist, siis selle maitse ei nõrgene. Basiilikut kasutatakse palju Vahemere köögis, eriti koos tomatiga.

Must pipar – põhjusega populaarne

Just valmimas olev, pipraväädi koorimata vili ehk must pipar on maailma enim kasutatav maitseaine. Jahvatatud või purustatud must pipar sobib küpsetatud ja grillitud liha ja kala, kastmete, pajaroogade ja soojade suupistete maitsestamiseks. Jahvatamata musta pipra terad sobivad hästi suppidesse. Musta pipra kortsuline pind tekib päikese käes kuivatamisel.

Oregano – palju enam kui pitsamaitseaine

Itaalia ja Kreeka maastikelt pärinev pune ehk oregano on tuntud juba antiikajast. Oregano on nii lõhnalt kui ka maitselt tugev ürt, mis sobib pitsade, Itaalia ja Kreeka toitude, köögiviljade, lihapadade ja tomatiroogade maitsestamiseks. Kreeklased kasutavad oreganot palju ka kala juures, just nagu soomlased omal ajal räime maitsestamiseks.

Nõuanne. Oreganost saab umbes kümne minutiga ka suurepärase tee, kui leotada paar-kolm teelusikatäit ürti paaris detsiliitris kuumas vees.

Paprika paneb toidu punetama

Hispaanlased tõid paprika Kesk-Ameerikast Euroopasse 16. sajandil, kuid hakkasid seda ekslikult kutsuma pipraks, mida see siiski ei ole. Paprikapulber annab toitudele punaka värvi ja üsna tugeva maitse. Sobib liha-, kana-, kala- ja aedviljaroogade, muude mereandide ning munatoitude ja kastmete maitsestamiseks.

Nõuanne. Kui lasete paprikal enne teiste ainete lisamist pisut kuumeneda, saate toidule täidlasema värvi ja maitse.

Murulauk on võileiva krooniks

Murulauku on kasvatatud Hiinas juba tuhandeid ja Euroopas sadu aastaid. Murulauku võib raputada kõigile toitudele, millele tahetakse anda kerget sibula maitset. Kuivatatud murulauku kasutatakse samamoodi nagu värsket erinevate suppide ning kala-, aedvilja- ja munaroogade maitsestamiseks ja kaunistamiseks. See sobib ka võileivale või heeringa lisandiks.

Röstitud sibulahelbed – rõõm ilma pisarateta

Röstitud sibulahelbed sobivad liha-, hakkliha-, kala- ja aedviljatoitudesse, suppidesse ja kastmetesse. See on väga ökonoomne toode, sest erinevalt toorest variandist ei lähe see halvaks. Mis kõige parem, kuivatatud sibul säilitab pikka aega oma maitse.

Sidrunipipar – virgutav lemmiktoode

Sidrunipiprale annavad maitse sidrun ja peene aroomiga must pipar võimendatuna soola abil. Sidrunipipar annab mõnusa maitse ja vürtsikuse küpsetatud ja grillitud kalale, koorikloomadele, broilerile ja lihale. Sidrunipipra värske maitse ergastab ka salateid ja nende kastmeid või võileibu ning värskelt tarvitatavaid köögivilju, näiteks tomatit.

Till sobib mujalegi kui soolakalale

Till vajab kasvamiseks valgust. Pikkade suvepäevadega põhjamaades ning Venemaal ja Poolas on see ürt väga populaarne. Kuivatatud tilli kasutatakse samamoodi nagu värsket tilli kala- ja aedviljatoitude, lihakastmete, suppide, salatite ja salatikastmete maitsestamiseks.

Küüslauk pulbrina või purustatult

Küüslauku peeti tähtsaks toidutaimeks juba 7000 aastat tagasi Egiptuses ja see jõudis Euroopasse esimeste viljeletavate taimede hulgas. Küüslaugupulbrit kasutatakse samamoodi nagu värsket küüslauku liha-, kala- ja aedviljatoitude, salatite, kastmete ja maitsevõi maitsestamiseks. Purustatult võib seda lisada vedelikku sisaldavatesse toitudesse muutmata moel või vajaduse korral segades väikese koguse sooja veega. Pulbrina ja purustatult küüslauk ei rikne.

Üheksa ergastavat vaheldusetoojat

Nende eksootiliste maitseainete abil saate ka argipäevased toidud põnevamaks ja vaheldusrikkamaks muuta.

Cajun-maitseaine viib mõtted kaugele lõunasse

Cajun viitab Ameerika Ühendriikide lõunapiirkondade prantsuskeelsetele elanikele ja nende mitmekülgsele kultuurile. Meira cajun-maitseaine teeb sügava kummarduse cajun’i ja kreooli köögile. Meira cajun-maitseaine annab tugeva täidlase maitse küpsetatud ja grillitud lihale ja kalale, risotodele ning mereandidele ja pajaroogadele.

Cayenne’i pipar – kasutage ettevaatlikult!

Tugevalt tuline Cayenne’i pipar sobib muna-, kala-, kana- ja tugevamaitseliste lihatoitude maitsestamiseks.

Purustatud tšilli – kõrvetavalt tuline!

Tšilli on üldnimetus capsicum’i sugukonna paprikatele, mille kapsaitsiinisisaldus on kõrvetavalt suur. Kapsaitsiin vallandab suu valunärvide (seega mitte maitsenärvide!) kaudu inimese organismis häirereaktsiooni, mille tulemusel erituvad organismi enda tuimestusained ehk endorfiinid. Aroomiküllane ja magusapoolne mahe tšilli sobib aedvilja- ja kanatoitude ning küpsetatud liha ja kala maitsestamiseks. Tuline tšilli sobib kõige paremini pajaroogadesse, kastmetesse, pitsadesse ja lauale andmiseks.

Ingver soojendab

Ingverijuur ehk täpsemalt maapealne risoom on maitselt väga tugev, seepärast tasub ka jahvatatud ingveri kasutamist alustada ettevaatlikult. Ingver sobib sealiha, kana, koorikloomade ja kala ning aedviljatoitude maitsestamiseks, samuti küpsetamisel piparkookidesse, vürtsikookidesse ja õunaküpsetistesse. Veel 14. sajandil oli ingver pipra kõrval Euroopas enim levinud maitseaine.

Nõuanne. Ingver aitab leevendada nohu. Segage tee või kohvi sisse pool kuni üks teelusikas ingverit ja laske hetk tõmmata. Ingver soojendab mõnusalt ja leevendab nina kinnisust.

Vürtsköömen

Vürtsköömen on tugeva täidlase maitsega idamaine maitseaine, mida kasvatati Vahemere piirkonnas juba enne meie ajaarvamise algust. Keskajal kadus vürtsköömen Euroopa köögist peaaegu täielikult, kuid tänu India toitudele on see taas moodi tulnud. Kui kasutate vürtsköömneid liha-, kana-, kala-, aedvilja- või riisitoitude maitsestamiseks, laske sel enne mõni hetk õlis küpseda. Vürtsköömen sobib ka leiva maitseaineks.

NB! Vürtsköömnetega ei saa asendada meie koduseid köömneid, sest need on erinevad taimed, mille maitse on samuti väga erinev. Vürtsköömne õrn aroom meeldib tihti ka neile, kes tavalistest köömnetest lugu ei pea.

Kaneel sobib peaaegu igale poole

Kaneel on igivana maitseaine, mida tunti juba umbes 3000 aastat enne meie aega. Toiduvalmistamisel kasutatakse seda sea-, veise-, lamba- ja linnuliha, koorikloomade ja kala ning aedviljatoitude maitsestamiseks. Kaneel on ka küpsetiste, magustoitude, putrude, hapupiima ja soojade jookide maitseaine.

Kardemon on põhjamaades populaarne

Söögiisu ja süljeeritust soodustav kardemon on ingveri sugulane. See kuulub Aasia-päraste lihatoitude, vokkide ning kana-, aedvilja- ja riisitoitude pärusmaale. Kardemon sobib ka magustoitude, puuviljasalatite, jäätise ja kuumade jookide maitsestamiseks. Küpsetiste maitseainena on kardemon levinud ennekõike Soomes ja Rootsis, kes koos tarbivad 15 protsenti kogu maailma kardemonitoodangust.

Nõuanne. Kohvi valmistamisel raputage pisut kardemoni filtri põhja.

Kurkum – pipralaadne, aga mahe

Kurkum annab kauni kollase värvi näiteks karrile, kuid kahjuks värvib jäädavalt ka laudlinad ja rätikud ning ka osa plastnõusid. Kurkumi maitse pehmeneb, kui kuumutada seda mõne minuti kuumas õlis või võis. Kurkum annab idamaise aroomi ja kauni värvi kana-, kala- ja sealihatoitudele ning koorikloomadele. Seda võib kasutada ka riisitoitudes karri asemel.

Meira müüb kurkumit 35 g klaaspurkides.

NB! Kurkum võib põhjustada allergianähte. See tuleb märkida tootekirjeldusse. Kurkumiini kood on E100.

Nelk – põletavalt tugev õienupp

Nelk on nelgipuu kuivatatud õiepung. Selle nimi tuleneb saksakeelsest sõnast Nelke, täpsemalt Nägelchen ehk väike nael. Toiduvalmistamisel kasutatakse nelki sea-, veise-, lamba- ja linnuliha, koorikloomade ja kala ning aedviljatoitude maitsestamiseks. Nelk sobib suurepäraselt ka piparkookide, vürtskookide ja õunamagustoitude maitsestamiseks.

Meira pakub nelki jahvatatuna 30 g pakkides ja 34 g klaaspurkides ning jahvatamata kujul 15 g pakkides.

Nõuanne. Proovige väheses koguses nelki hingeõhu värskendamiseks!